Despre noi

În vara anului 1997 Asociaţia Naţională Mutuală România-Franţa “Louis Pasteur” Dej a luat decizia de a se implica într-un domeniu care reprezenta o mare provocare pentru toţi membri Consiliului director  al asociaţiei – învătământul postliceal. Iniţiativa a aparţinut preşedintelui asociaţiei ing. Fuleki Atila. La timpul respectiv singurele legaturi cu acest domeniu a celor ce aveau destinul asociaţiei în mâinile lor erau cele din postura de elev sau student şi acelea cu “vechime” de peste 20 de ani. Acest lucru nu ia dezarmat ci, din potriva a dus la o mobilizare de forţe. S-a dus o campanie “blitz” de strangere de informaţii şi s-au stabilit unele conexiuni  fără de care demersul celor implicaţi ar fi ramas la stadiul de iniţiativă.

Cine erau cei care s-au ocupat de aceasta provocare? Fuleki Atila – preşedintele asociaţiei, Ionescu Dan  – vicepreşedinte, Lahodni Angela – secretară, toţi dornici ca anul 1997 să reprezinte apariţia Şcolii postliceale “Louis Pasteur” Dej pe harta învăţământului postliceal romanesc.

Pentru că timpul era presant, s-a ales varianta reactivării cadrelor didactice care au predat la fosta şcoală de asistente care a funcţionat la Dej, cu foarte bune rezultate în decada 1960-1969.

O mentiune speciala pentru doi profesori – medici care si-au pus amprenta calităţii încă din primul an de activitate al şcolii: Dr. Ionescu Gheorghe – medic primar chirurg fostul şef al secţiei de chirurgie a spitalului mun. Dej şi Dr. Răcăşanu Ştefan – medic primar . Cei doi au reprezentat o legatura, un arc peste timp între vechea şcoala de asistente şi noua şcoala postliceală “Louis Pasteur” Dej. Din păcate cei doi ne-au părăsit dar, memoria lor va fi veşnic vie.  PROFESIONALISMUL  medicilor, ABNEGATIA asistenţilor şi SERIOZITATEA conducerii asociaţiei care s-a implicat activ in bunul mers al procesului de învăţământ, au constituit ingredientele care au făcut ca încă din primul an şcoala postliceală “Louis Pasteur” Dej să fie un reper de performanţă în domeniu.

A urmat recunoaşterea internaţională din partea asociaţiei AMITIE PARTAGE FRANCE care evaluând activitatea a peste 300 de fundaţii şi asociaţii a ajuns la concluzia că Trofeul de excelenţă  din cadrul  Trophee de la cooperation et des echanges franco-roumains – Rouen 1998 trebuie acordat Şcolii postliceale “Louis Pasteur” Dej.

În prag de mileniu 3 la Dej în organizarea Scolii Postliceale “Louis Pasteur” Dej, s-au pus bazele Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Preuniversitar Particular din România

Dăcă perioada primilor ani de activitate poate fi caracterizata drept una a căutărilor putem afirma că odată cu intrarea in secolul XXI conducerea şcolii a reuşit să-şi cristalizeze opţiunile în privinţa specializărilor. Studiind piaţa muncii din ţară şi străinătate s-a ajuns la concluzia că un deficit major al forţei de muncă se manifestă în domeniul sanitar – personal cu pregătire medie.

Anul 2002 a reprezentat afirmarea şcolii intr-un domeniu pe care nici nu l-am fi bănuit în primii ani de funcţionare: realizarea de curriculum şcolar. Răspunzând necesităţii înnoirii programelor şcolare şi apropierii acestora de standardele europene, Şcoala postliceala “Louis Pasteur” Dej a realizat curriculum pentru asistent medico-social. Foarte bine primit de comisia pentru curriculum el a fost aprobat (ord.nr.4475/16.09.2002) şi afişat pe site-ul ministerului educaţiei.

Aprecierile venite din partea Inspectoratului şcolar judeţean Cluj, a diferitelor comisii de control ministeriale s-au materializat prin acreditarea Şcolii Postliceale “Louis Pasteur” Dej prin ordin de ministru in anul 2008, fiind prima şcoala postliceala care primeşte acest statut din judeţul Cluj.

Şcoala s-a implicat activ în comunitatea locală prin organizarea cu ajutorul postului local “Radio-Fir” a unor emisiuni cu tematică medicală . De asemenea Conducerea şcolii în parteneriat cu Primăria Dej a conceput şi pus în practică proiecte de ajutorare a persoanelor de vârsta a treia cu venituri mici şi cu probleme de sănătate. Bazate pe voluntariat aceste acţiuni au fost extreme de bine primite de populaţie .

Conducerea scolii a reusit să încheie unele parteneriate cu organizaţii din Italia, Belgia, Olanda cu scopul declarat de a asigura absolvenţilor “Louis Pasteur” Dej noi oportunităţi pe piaţa muncii din UE.

O realizare cu ecou puternic la nivel judeţean a fost şi organizarea primei ediţii a “Zilei Şcolii Postliceale Louis Pasteur Dej” în data de 25 februarie 2009. În prezenţa unor invitaţi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, a unor directori de instituţii de învăţământ de stat şi privat din judeţ s-a reuşit în cadrul deosebit oferit de Salina Dej realizarea unui program foarte reuşit care a scos in evidenţă foarte buna organizare, gradul ridicat de pregatire al elevilor şcolii, profesionalismul cadrelor didactice. Ediţia 2010 a “Zilei Şcolii Postliceale Louis Pasteur Dej” – “Stop cadru la UPU” s-a bucurat de participarea unor directori de instituţii de învăţământ din jud. Cluj şi Sălaj şi a unor elevi ai unei şcoli postliceale din mun. Zalău. Programul prezentat a fost o reuşită radiografie a activităţii ce se desfăşoară la o unitatea de primire urgenţe. Elevii-actori şi-au etalat cunoştiinţele dobândite în cadrul şcolii noastre şi în final au cules aprecierile celor prezenţi. Ineditul programului a constat şi în faptul că s-a derulat pe scena casei de cultură din mun. Dej şi a beneficiat de tot ceea ce are nevoie un spectacol de teatru: decor, scenografie, sunet ,imagini  şi costumaţie adecvata. In viitor dorim sa extindem aria de participare prin invitarea începând cu ediţia 2012 şi a altor şcoli de profil din ţară şi din străinatate .

Şcoala a avut, în anul şcolar 2009-2011, 456 de elevi pe doua specializări iar semnalele pe care le primim ne fac să fim extreme  de optimişti pentru anii care vin. Ţinta de 500 de elevi probabil va fi atinsă in cursul anului viitor dar mai mult decat atât nivelul de pregatire al absolvenţilor ne dă garanţia eficienţei şi calităţii muncii depuse de toţi cei implicaţi în acest proiect. Şcoala Postliceală “Louis Pasteur” Dej priveşte spre viitor cu ochii şi inimile larg deschise.